HET VU-Kamerkoor

OVER ONS

Het VU-Kamerkoor is gevestigd in Amsterdam en bestaat al een halve eeuw. Het koor telt ruim dertig ambitieuze koorzangers: zowel jeugdig enthousiasme als wijze ervaring maken deel uit van de magische mix. Deze variëteit zet zich voort in de programmakeuze, waarin ruimte is voor zowel stokoude als nagelnieuwe muziek, begeleid of acapella. Sinds september 2016 wordt het koor aangestuurd door de internationaal bekroonde dirigent Krista Audere.

Hoogtepunten

In recente projecten zong het VU-Kamerkoor onder andere met Capella Amsterdam in het Muziekgebouw, trad op bij het Dwarslopersfestival en Klassifest en zong begeleid door harp of orkest werken van Bach (Magnificat), Händel (Dixit Dominus) en Britten (A Ceremony of Carols). Bij ons 50-jarig jubileum in 2018 hebben 4 componisten, waaronder Merlijn Twaalfhoven, een compositie gemaakt gebaseerd op de toekomstvisioenen van de koorleden. Met componist Joep Franssens zetten we diens Harmony of the Spheres op cd.

Uitdaging en Samenspel

Het VU-Kamerkoor kijkt om zich heen in het muzikale landschap rond Amsterdam, en werkt graag samen met andere muziekgezelschappen.

In de lente van 2015 werkten we samen met het Toonkunstkoor en het Noord Nederlands Orkest voor een uitvoering van het Requiem van Verdi. Met barokensemble Eik en Linde voerden we in 2017 en 2018 de Matthäus Passion uit en datzelfde jaar volgde een samenwerking met Cello8tet Amsterdam voor het Requiem van Fauré. In 2023 staat een samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lorenzo Viotti op het programma, voor de Quattro pezzi sacri van Verdi.

We kijken graag voorbij de grens: in de zomer van 2018 reisden we naar Zuid-Frankrijk voor deelname aan het Festival International Choral en Provence, in de zomer van 2022 gaven we concerten in Wales en in de zomer van 2023 reisden we naar Italië voor deelname aan het Concorso Polifonico Internazionale ‘Guido d’Arezzo’.

Als koor zoeken wij geregeld ondersteuning van professionals; we volgden masterclasses bij Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Jos van Veldhoven. Als solisten ontvingen we onder andere Lenneke Ruiten, Aile Asszonyi, Claudia Patacca, Marcel Beekman en Dmitri Ferschtman.

Foto: Kaminska.Creative Photography

Krista Audere

Het VU-Kamerkoor staat onder de bevlogen leiding van de jonge Letse dirigente Krista Audere (1989). Ze nam in 2016 het stokje over van Boudewijn Jansen die bijna 25 jaar de dirigent van het koor was. Krista is een talentvolle dirigente die zangtechniek, artisticiteit, en humor naadloos weet te verweven.

Als alumna van de Riga Dom-koorschool en de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music heeft Krista rijke ervaring als zowel koorzangeres en koordirigente. Zo dirigeerde zij van 2007 tot 2014 het mede door haar opgerichte koor Dziesmuvara en was zij tweede dirigent bij het prestigieuze dameskoor Dzintars. Krista won meerdere internationale prijzen met koren als het William Byrd Consort en Anima Solla en in 2021 was zij de winnaar van de Eric Ericson Award; een toonaangevende dirigentencompetitie die eens per drie jaar plaatsvindt.

Eerdere concerten

Bekijk hier een overzicht van alle VU-Kamerkoor concerten.

vu-kamerkoor-figure-humaine-poulenc
vu-kamerkoor-concert-voor-koor-schnittke
2009-1-Verwoeste-Steden
vu-kamerkoor-polyfonie-zonder-wrijving-geen-glans
vu-kamerkoor-sprakeloos-muziek-zonder-woorden
vu-kamerkoor-new-word-slave-songs