VU-Kamerkoor

Het VU-Kamerkoor is een halve eeuw jong en telt ruim 30 ambitieuze koorzangers. Zowel jeugdig enthousiasme als wijze ervaring maken deel uit van de magische mix. Deze variëteit zet zich door in de programmakeuze, waarin ruimte is voor stokoude en nagelnieuwe muziek, begeleid of a capella.

181208-VU-Kamerkoor-Utopia-02

Hoogtepunten

In recente projecten zong het VU-Kamerkoor met Capella Amsterdam in het Muziekgebouw, trad op bij het Dwarslopersfestival en Klassifest en zong begeleid door harp of orkest werken van Bach (Magnificat), Händel (Dixit Dominus) en Britten (A Ceremony of Carols). Bij ons 50-jarig jubileum hebben 4 componisten, waaronder Merlijn Twaalfhoven, een compositie gemaakt gebaseerd op de toekomstvisioenen van de koorleden. Met componist Joep Franssens zetten we diens Harmony of the Spheres op cd.

Meer dan zingen

Het VU-Kamerkoor kijkt om zich heen in het muzikale landschap rond Amsterdam, en werkt graag samen met andere muziekgezelschappen. 

In de lente van 2015 stortten we ons op Verdi’s Requiem, in combinatie met het Toonkunstkoor en het Noord Nederlands Orkest. In 2017 en 2018 verbonden wij ons met barokensemble Eik en Linde voor een uitvoering van Bachs Matthäus Passion, en met het Cello8tet Amsterdam werkten we samen aan een bijzondere uitvoering van het Requiem van Fauré. We kijken graag voorbij de grens: in de zomer van lustrumjaar 2018 reisden we af naar Zuid-Frankrijk om daar concerten te geven tijdens het Festival International Choral en Provence. In de maanden van COVID-19, waarbij fysiek samen zingen lange tijd niet mogelijk was, stortte het koor zich op het maken van een serie virtuele koorvideo’s.

Als koor zoeken wij geregeld ondersteuning van professionals. We volgden masterclasses bij Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Jos van Veldhoven.

Als solisten ontvingen we o.a. Lenneke Ruiten, Aile Asszonyi, Claudia Patacca, Marcel Beekman en Dmitri Ferschtman

Krista Audere credit Donald Bentvelsen

Krista Audere

Het VU-Kamerkoor staat onder de bevlogen leiding van de jonge Letse dirigente Krista Audere (1989), zij nam in 2016 het stokje over van Boudewijn Jansen. Krista is een talentvolle dirigente die zangtechniek, artisticiteit, en humor naadloos weet te verweven.

Als alumna van de Riga Dom-koorschool en de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music heeft Krista rijke ervaring als zowel koorzangeres en koordirigente. Zo dirigeerde zij van 2007 tot 2014 het mede door haar opgerichte koor Dziesmuvara en was zij tweede dirigent bij het prestigieuze dameskoor Dzintars. Als zangeres heeft zij samengewerkt met het Lets Radiokoor en Meesters&Gezellen, en daarnaast internationale koorprijzen in de wacht gesleept met het William Byrd Consort en het koor Anima Solla.

Eerdere concerten

Bekijk hier een overzicht van alle VU-Kamerkoor concerten.

vu-kamerkoor-figure-humaine-poulenc
vu-kamerkoor-concert-voor-koor-schnittke
2009-1-Verwoeste-Steden
vu-kamerkoor-polyfonie-zonder-wrijving-geen-glans
vu-kamerkoor-sprakeloos-muziek-zonder-woorden
vu-kamerkoor-new-word-slave-songs